Historie

Historie

1855

Oreel is opgericht door koperslager Klaas Oreel. Er werd veel werk verricht voor zelfkarnende boeren waarbij de toenmalige houten emmers werden vervangen door koperen emmers die moesten worden vertind

1850 1880

De zuivelindustrie kwam op gang. Hierdoor bleef het niet alleen bij een koperslagerij, maar werd het vertinnen van melkbussen langzaamaan de belangrijkste.

1880

Klaas Oreel komt te overlijden. Zoon Foppe is dan nog maar 4 jaar oud. Cathalina van der Meij, de vrouw van Klaas Oreel, neemt de zaak over.

1896

Foppe Oreel nam de zaak over in een roerige tijd, waarin de wereld snel verandert. Er zijn grote industriële veranderingen, maar ook loert op de achtergrond het gevaar van de naderende oorlog.

1909

Ingebruikname pand in de voormalige school, in de volksmond wel “de bussenfabriek” genoemd.

1914

De eerste wereldoorlog barst los en hiermee brak een moeilijke tijd aan voor het bedrijf, doordat de grondstoffen voor het vertinnen schaars waren.

1928

Overname bedrijf door Sytze Oreel, de zoon van Foppe Oreel. Het bedrijf had net een grote investering in machines gedaan om de concurrentie uit Denemarken het hoofd te bieden. 1928 - hetkantoorbleefschoon Het kantoor bleef schoon

1940

Door de naderende Tweede Wereldoorlog werden grondstoffen schaars. Om het hoofd boven water te houden, werd besloten door drie fabrikanten tezamen om melkbussen te lakken. Op deze manier is men de moeilijke tijd doorgekomen.

1946

Naast het vervaardigen van de melkbus, functioneerde Oreel als leverancier van vele artikelen ten behoeve van slagerijen, bakkerijen, keukens en / of kantines. Ook het leger behoorde tot de klantenkring: Menig Nederlands soldaat heeft gegeten uit een etensblik vervaardigd door Oreel.
Met de afnemers had Sytze Oreel goede contacten, wat blijkt uit bijgaande afbeelding.

1950

Na de oorlog was de zuivelindustrie weer volop in beweging en groeide Oreel. Er werd een nieuwe fabriek gerealiseerd, welke regelmatig werd aangepast en uitgebreid.

1965

Foppe Oreel, de zoon van Sytze Oreel kwam in het bedrijf. Door de verandering van het melktransport waardoor de melkbus werd vervangen door melktanks, werd er gezocht naar andere afzetmogelijkheden. Er werd besloten om zogenaamde halffabrikaten te leveren en kennis, materieel en machines in dienst te stellen van andere opdrachtgevers.

1965 - uitbreiding1970

1981

Het 125 jarig bestaan van het bedrijf wordt gecombineerd met de verhuizing naar een nieuw gebouwd bedrijfspand naar de huidige locatie.

2003

Er is een extra productiehal van 1200 m2 in gebruik genomen, alsmede een verdubbeling van de kantoorruimte. Tegelijkertijd is Oreel gestart met lasertechnologie in haar productie.

Heden

Vandaag de dag staat Oreel onder leiding van de vijfde generatie; Sytse Oreel en gaat het team met +/-  140 gemotiveerde vakmensen aan de slag om maatwerk te leveren in staal, aluminium en rvs.